Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΑΓΑΠΗ, μέθη της ψυχής

Η αγάπη, μέθη ψυχής
Της Πηνελόπης Ζησιμοπούλου
Κατά καιρούς, έως σήμερα, η αγάπη σαν θέμα αναζήτησης έχει αφεθεί στα χέρια των αγίων, των ποιητών και των φιλοσόφων. Όλοι, ο καθένας βέβαια με το δικό του τρόπο, προσπαθούν να δώσουν ένα ορισμό σ' αυτή την έννοια, σε μια τέτοια ισχυρή ζωική δύναμη πού για πολλούς παραμένει αγνοημένη, ανεξερεύνητη έως και άγνωστη. Η αγάπη μπορεί μόνο να δοθεί, να εκφρασθεί ελεύθερα. Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος συγκεκριμένα, παρατηρεί: "Αυτός πού θέλει να ομιλεί για την αγάπη είναι σαν να επιχειρεί να ομιλεί για τον ίδιο το Θεό. Η ανάπτυξη όμως ομιλίας περί Θεού είναι πράγμα επισφαλές κι επικίνδυνο σ' όσους δεν προσέχουν. για την αγάπη γνωρίζουν να ομιλούν οι Άγγελοι, αλλά και αυτοί ανάλογα με το βαθμό της θείας ελλάμψεώς τους. Αγάπη είναι ο Θεός, και όποιος προσπαθεί να δώσει ορισμό του Θεού ομοιάζει με τυφλό πού μέτρα στην άβυσσο τούς κόκκους της άμμου".
Πράγματι, εκείνος πού θέλει να γνωρίσει την αγάπη θα πρέπει να ζήσει μέσα στην αγάπη. δεν πρέπει να αγαπάμε με λόγια αλλά με έργα ευεργετικά όχι ψεύτικα και αληθινά. για να πετύχουμε αυτό θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με το Θεό, γιατί η αγάπη είναι από το Θεό και όποιος αγαπά, έχει γεννηθεί από το Θεό και ξέρει το Θεό. Όποιος όμως, δεν αγαπά, δεν γνώρισε το Θεό, διότι ο Θεός είναι Αγάπη. Η αληθινή αγάπη προς το Θεό διώχνει μακριά κάθε φόβο, σε βοήθα να ωριμάσεις και να αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου.
Υπάρχουν όμως, και εκείνοι πού πολύ συχνά λένε, πως γίνεται να αγαπήσω το Θεό από τη στιγμή πού εγώ δεν τον έχω δει και που ποτέ εκείνος δεν έκανε κάτι για μένα, ώστε να αισθανθώ την αγάπη Του; Κι όμως, ο Θεός πρώτος μας έδειξε την αγάπη Του κάνοντας τη μεγαλύτερη θυσία. Μας έστειλε τον Ένα και μοναδικό Υιό Του, να θυσιαστεί για μας, να φέρει όλες τις αμαρτίες του κόσμου, για να μπορέσουμε να ζήσουμε μέσα από Αυτόν. Ο Θεός μας έδειξε με μοναδικό τρόπο την αγάπη Του και πιστεύω ότι αυτό αρκεί. με τον Ιησού Χριστό πια μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια και να την γευτούμε και μέσα απ' αυτήν ν αγαπήσουμε αληθινά, για να μπορέσουμε να σωθούμε. Ο Θεός μας έδειξε την αγάπη Του και καθημερινά μας την δείχνει με ποικίλους τρόπους αλλά εμείς θέλουμε να έχουμε τα μάτια μας κλειστά. Μας δώρισε το μεγαλύτερο δώρο πού λέγεται ζωή και ο τρόπος πού ζούμε τη ζωή μας θα πρέπει να είναι το δικό μας δώρο προς Αυτόν.
Πρέπει λοιπόν να γνωρίσουμε και να πιστέψουμε στην αγάπη πού έχει ο Θεός για μας. Πρέπει να αγαπήσουμε και τον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε και τον πλησίον μας. να κατανοήσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μια μοναδική προσωπικότητα πού πρέπει να αγαπά και να αγαπιέται για να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Γιατί εκείνος πού έχει αγάπη, είναι μεγαλόψυχος, ανεκτικός και με πλατειά καρδιά• γίνεται ευεργετικός και ωφέλιμος• η αγάπη δε φθονεί, δεν ξιπάζεται και δεν φέρεται με αλαζονεία και προπέτεια• δεν φουσκώνει από οίηση και υπερηφάνεια• δεν πράττει τίποτα το άσχημο, δεν ζητεί τα δικά της συμφέροντα, δεν ερεθίζεται από θυμό και οργή, δεν σκέπτεται τίποτα κακό κατά του πλησίον, ούτε λογαριάζει το κακό πού έπαθε από αυτόν. (Α Κορ. κεφ. ιγ, 4-6).
Κανείς δεν μπορεί να δώσει κάτι πού δεν κατέχει. για να προσφέρεις επομένως αγάπη πρέπει να κατέχεις αγάπη. για να μελετήσεις την αγάπη πρέπει να ζεις μέσα στην αγάπη και να ωριμάζεις μέσα σ' αυτήν. για να διδάξεις την αγάπη, πρέπει να κατανοείς την αγάπη και για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται να προσεγγίσεις το Θεό. Γιατί όπως γράφει και ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος: Η αγάπη, ως προς την ποιότητά της είναι ομοίωσις με τον Θεό, όσο βέβαια είναι δυνατόν στους ανθρώπους. Ως προς την ενέργειά της, μέθη της ψυχής. Ως προς δε τις ιδιότητες της, πηγή πίστεως, άβυσσος, μακροθυμία, θάλασσα ταπεινώσεως.